Ziaristul Ion Cristoiu, acum la revista de istorie "Historia", a publicat mai întîi în Amfiteatru și în Suplimentul literar și artistic al Scînteii Tineretului, mai apoi, ani de zile, înainte de 1989 fragmente dintr-o Istorie a literaturii proletcultiste, din România , acestea constituindu-se în „propunerile" sale pentru o istorie a literaturii române de după 1948.
Volumul, care însuma circa 2000 de pagini, a fost predat editurii Eminescu în 1985. Deşi o parte importantă apăruse în presă, volumul n-a putut vedea lumina tiparului pe motiv că e anticomunist. Au trecut 27 de ani. Despre cartea lui Ion Cristoiu, anunţată la vremea respectivă ca un eveniment, nu s-a mai auzit nimic. Din prefaţa la cele 80 de pagini ale Historia Special, evz.ro a aflat că maestrul ne pregăteşte o surpriză.
"Voi publica volumul predat editurii în 1985, împreună cu referatele de care am făcut rost după 1989, documente semnificative despre îndrumarea culturii din anii respectivi", spune Ion Cristoiu pentru Evenimentul Zilei. "Voi anexa memoriile subsemnatului şi ale lui Valeriu Râpeanu, directorul editurii Eminescu dinainte de 1989, despre epopeea cenzurării acestei cărţi. Deocamdată, mai finisez ici colo, din punct de vedere stilistic doar, şi caut prin biblioteci ilustraţia adecvată. Sper s-o văd tipărită peste câteva luni. Probabil până la vară, pentru că este o lucrare monumentală. Sunt hotărât să o public şi pe banii mei. Aventura acestei cărţi poate fi şi ea foarte interesantă".
Totul a pornit de la o lucrare de doctorat ratată. La terminarea facultăţii, în 1971, am rămas asistent, la Cluj, la Socialism ştiinţific. După obiceiul pămîntului de atunci, m-am înscris la doctorat cu tema „Politică şi literatură după 23 August 1944". Tot după obiceiul pămîntului, puteam să mă rezum la confecţionarea unei lucrări din citate şi clişee. Serios cum sînt, prost de serios