Primul an din al treilea mandat prezidential al lui Vladimir Putin s-a desfasurat sub semnul protestelor. Unul dintre acestea, al trupei punk Pussy Riot, a captat nu numai atentia presei si comunitatii internationale, ci si a vedetelor.
S-a vorbit mult despre sperantele vis-a-vis de sansele Opozitiei ruse de a produce o schimbare si pana si politicienii de frunte ai tarii s-au pronuntat in acest caz controversat.
Cazul Pussy Riot a facut inconjurul lumii dupa ce trei membre ale trupei au protestat intr-o catedrala moscovita. Fetele, cu cagule pe fata, au cantat o "rugaciune punk", un protest, de fapt, la adresa legaturii dintre biserica ortodoxa rusa si presedintele Vladimir Putin.
In urma unui proces controversat, Nadia Tolokonnikova si Maria Aliohina au fost trimise la penitenciarele Mordavia si Perm, unele din cele mai dure din Rusia, pentru doi ani fiecare. Una dintre ele, Yekaterina Samutsevici, a fost eliberata, pe motiv ca nu a participat la protest, fiind oprita de un paznic la intrarea in catedrala.
Pe cat de dur a fost insa raspunsul autoritatilor la protestul fetelor, pe atat de mic a fost efectul in randul opiniei publice din Rusia. Ksenia Poteeva, jurnalist si fotograf la site-ul de investigatii Fontanka.ru, considera ca "efectul" Pussy Riot a fost limitat si, oricum, Opozitia este atat de divizata incat nu se poate vorbi de perspectiva unei schimbari in perioada urmatoare.
Pussy Riot "nu pot reprezenta opinia publica si doar putini rusi numesc asta o actiune artistica. Forma in care au protestat a fost stupida, insa sensul si motivele lor sunt lesne de inteles. Este vorba despre o idee simpla: incercau sa explice ca se intampla ceva rau in Biserica noastra, care s-a apropiat prea mult de oficialii din politica.
In Constitutia tarii scrie ca biserica si statul sunt separate, insa acu