Continui demersul pe care l-am inceput ieri. Ce poate separa, pentru romani, un an mai bun de un an mai rau? Sunt pensiile mai mari sau mai mici. Sunt indexarile sau neindexarile de salarii. Este revenirea sau nerevenirea la veniturile disponibilizatilor din 2010. Sunt mai multe sau mai putine scoli si spitale. Este rezolvarea sau nerezolvarea situatiilor juridice vizand terenurile agricole. Dar si multe altele.
Romania anului 2013 trebuie sa insemne mult mai multe locuri de munca. Daca regimul Traian Basescu, care, atentie, inca nu s-a terminat, a distrus 800 de mii de locuri de munca, Guvernul USL, Ponta 2, care, in intentie cel putin, va administra tara 4 ani, s-a angajat sa creeze 700 de mii de locuri de munca. Asta inseamna sub 200 de mii pe an. Deci, in 2013, ar trebui sa avem aproape 200 de mii de noi locuri de munca. Este mult. In raport cu investitiile care pot fi facute. Si, in acelasi timp, este putin. In raport cu nevoile oamenilor. Pentru ca Guvernul Ponta sa realizeze acest lucru, trebuie atrase investitii. Dar cum?
Unele investitii vin aproape de la sine, daca ne facem corect temele vizand accesarea fondurilor Uniunii Europene. Si, la diverse capitole, vorbim de multe miliarde de euro. Dar nu este suficienta priceperea de a accesa programele UE. Mai este obligatorie si corectitudinea in utilizarea acestor bani. Deci, toleranta zero fata de hotiile pe bani europeni. Va fi administratia Ponta capabila, asa cum a promis, sa blocheze furturile de bani europeni?
O alta sursa de investitii in economia romaneasca este generata de stoparea, in general, a sifonarilor de bani publici. Vezi asfaltarile, deszapezirile, “baietii destepti” din energie, regii gazelor naturale, lipitorile la diverse privatizari si asa mai departe. Curtea de Conturi a Romaniei si alte institutii au ajuns la concluzia ca anual, in Romania, se irosesc, in acest fel, d