Corespondenta de la Petru Clej
Chişinăul este pavoazat pentru Crăciun: Bulevardul Ştefan cel Mare este plin de lumini, iar în Piaţa Marii Adunări Naţionale este amplasat tradiţionalul brad împodobit.
Numai că în Republica Moldova sezonul festiv durează mai mult, începând cu câteva zile înainte de 25 decembrie şi încheiându-se pe 13 ianuarie.
Explicaţia acestui sezon festiv prelungit ţine de tradiţia celor două biserici ortodoxe: Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove, parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, majoritară, sărbătoreşte Crăciunul pe stil vechi, adică pe 7 ianuarie, potrivit ritului ortodox vechi, care urmează calendarul iulian.
Biserica Ortodoxă Română în schimb sărbătoreşte Crăciunul pe 25 decembrie, ritul nou, care urmează calendarul gregorian.
Tot mai mulţi sunt cei care sărbătoresc Crăciunul pe “nou”, iar guvernul a emis o hotărâre prin care declară ziua de 25 decembrie nelucrătoare, dar numai în schimbul compensării prin declararea zilei de sâmbătă 22 decembrie ca lucrătoare.
Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a propus în Parlament legiferarea zilei de 25 decembrie ca sărbătoare legală. PL, cu cei 12 deputaţi ai săi, a rămas izolat printre cei 101 membri ai Parlamentului de la Chişinău. Mihai Ghimpu a declarat la RFI că dacă Republica Moldova doreşte integrarea europeană nu poate sărbători Crăciunul decalat de calendarul în vigoare.
Nu doar Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Socialiştilor (PSRM), tradiţional pro-ruseşti, s-au opus propunerii legislative a lui Mihai Ghimpu, dar şi partenerii săi din cadrul coaliţiei de guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), Partidul Liberal Democrat (PLDM) al premierului Vlad Filat şi Partidul Democrat (PDM) condus de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.
PL este partidul cel mai pro-românesc din Parlament, dar populaţia este ataşată majorit