Vezi
Mos Craciun, care in mod miraculos, intr-o singura noapte, reuseste sa imparta daruri copiilor cuminti din intreaga lume, este amintirea care ne insoteste de-a lungul vietii, chiar si dupa ce se destrama magia sarbatorilor de iarna. Pentru cei mici, momentul in care adevarul iese la lumina reprezinta prima dezamagire din viata, tocmai de aceea psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa gaseasca o modalitate ingenioasa prin care sa le spuna copiilor ca nu exista Mos Craciun.
Mos Craciun reprezinta simbolul perfect pentru altruism si joaca un rol important in dezvoltarea copiiilor. Convinsi ca vor primi cadouri doar daca fac fapte bune si sunt cuminti, cei mici au un motiv serios sa nu iasa din vorba parintilor. Pe cat de mare este bucuria in momentul primirii cadourilor, pe atat de mare poate fi si dezamagirea cand se afla crudul adevar, acela ca simpaticul batranel este doar o minciuna nevinovata a parintilor.
“Cu cat copilul crede mai mult in magia momentului si asteapta mai mult momentul aparitiei lui Mos Craciun, probabil ca vestea va fi cu atat mai zguduitoare si mai suparatoare si tocmai de aceea e bine ca parintii sa stea de vorba cu copiii si sa le comunice momentul acesta si sa le spuna despre ce este vorba”, a spus psihologul Cristina Ambrus.
Printre persoanele care recunsoc ca au fost afectate cand au aflat ca Mos Craciun nu exista se numara si folkistul Mircea Baniciu. Cu timpul el l-a descoperit pe Mosu’ in alte ipostaze, prin intermediul persoanelor dragi. ” A fost un moment in care mi-a parut rau ca Mos Craciun ca nu exista cu adevarat. Cred ca fiecare copil pateste lucrul acesta la un moment dat, dar Mos Craciun este totusi. El este o figura pe care noi o indragim si care exista chiar daca el nu… exista virtual sa spunem asa”, a spus Mircea Baniciu.
Printesa Marina Sturdza prefera sa nu se gandeasca