Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va derula pe parcursul anului viitor un proiect de mediu în valoare de 30 de milioane de euro ce vizează închiderea depozitelor urbane de gunoi şi gestionarea unitară a deşeurilor.
Preşedintele CJ, Tamas Sandor a declarat pentru AGERPRES că proiectul prevede închiderea rampelor de gunoi din oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului, construirea unei staţii regionale de depozitare şi transfer la Târgu Secuiesc cu o capacitate de 8.000 de tone/an şi a unui depozit ecologic între localităţile Moaşca şi Leţ unde vor fi colectate toate deşeurile menajere din judeţ. Acesta din urmă se va întinde pe o suprafaţă de aproape 16 hectare şi va include o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare a deşeurilor organice şi o staţie de epurare. Potrivit preşedintelui CJ, prima va fi închisă groapa de gunoi din Întorsura Buzăului până în luna aprilie a anului viitor, cele de la Covasna şi Târgu Secuiesc vor fi închise până în vara anului 2013, iar cea din Sfântu Gheorghe cel târziu toamna viitoare.
Valoarea totală a proiectului este de 30 de milioane de euro şi va fi finanţat în proporţie de peste 70% prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, iar diferenţa va fi asigurată din fonduri locale şi guvernamentale.
'Este unul dintre cele mai mari şi importante proiecte derulate în judeţul Covasna (...) Populaţia judeţului produce anual 195.000 tone de deşeuri şi de aceea am gândit acest proiect de gestionare în sistem integrat. La Moacşa va funcţiona, practic, o uzină, cu staţie de sortare şi compostare care va rezolva pe termen lung problema acestor mii de tone de deşeuri', a declarat Tamas Sandor.
Potrivit acestuia, se caută soluţii şi pentru includerea oraşului Baraolt în acest sistem de management integrat al deşeurilor.
Sursa: Agerpres