Demis de 7,4 milioane de români, Traian Băsescu este repus în funcţie de Curtea Constituţională. După 23 de ani, Clujul rămâne fără reprezentare în guvern.
Al treilea trimestru al anului ce stă să se încheie a fost dominat de criza politică generată de procedura demiterii preşedintelui. Lupta s-a dat pe absolut toate fronturile şi cu toate armele posibile. Băsescu a scăpat pentru a doua oară de demitere şi cu sprijinul consistent al liderilor europeni, colegi de familie politică.
Iulie
Pregătirea suspendării preşedintelui prinde viteză. Într-o singură zi sunt înlocuiţi din funcţii preşedinţii celor două camere şi Avocatul Poporului. După trei zile, Băsescu e suspendat pentru a doua oară din funcţie. După alte trei zile judecătorii Curţii Constituţionale îi aruncă lui Băsescu colacul de salvare - cvorumul pentru validarea referendumului. Pentru început, Băsescu e curajos. „Nu vreau să rămân preşedinte la masa verde. Asta se poate la Liga lui Mitică, doar acolo se poate câştiga campionatul la masa verde. Un preşedinte al României are nevoie de legitimitate. Toţi românii, indiferent de opţiunea politică, să vină la vot. Cer celor ce mă susţin să nu mă pună în situaţia să rămân preşedinte prin invalidarea referendumului. Mergeţi la vot, spuneţi da sau nu restauraţiei!", clamează Băsescu de pe scena mitingului electoral de la Cluj. Cu aceeaşi ocazie, el aprinde cu bricheta o „torţă a democraţiei", care imită torţa olimpică, provocând protestul Comitetului Olimpic Român. Torţa avea să sfârşească aruncată în Dunăre, la Orşova. Cu o săptămână înainte de referendum, când toate esondajele îl dau ca şi demis, Băsescu îşi pierde tot curajul. „Trebuie făcut tot ce se poate pentru ca referendumul să nu se valideze", spune acesta şi cere boicotarea votului. Rezultatul referendumului: aproape 90% dintre participanţi au votat pentru demiterea lui Băsescu, dar n-a