Un grup de lucru format din specialişti de la Ministerul Mediului şi de la cel al Finanţelor lucrează în aceste zile la finalizarea formulei de calcul al noii taxe de mediu pentru autoturisme, aşa numita taxă auto. Guvernul nu va avea însă gata o nouă lege până la 1 ianuarie, când efectele suspendate ale vechii taxe auto reintră în vigoare complet.
Astfel, de la 1 ianuarie, toţi posesorii de maşini care nu au plătit o taxă de primă înmatriculare sau de poluare, fie că maşina este cumpărată din România sau este adusă din străinătate, vor plăti o taxă la prima vânzare a autovehiculului. Până acum, taxa auto era plătită doar pentru autovehiculele înmatriculate în străinătate, care erau aduse pentru a fi înscrise în circulaţie în România.
Surse din Ministerul Mediului au declarat pentru gândul că grupul de lucru va definitiva în aceste zile o formulă de calcul pentru noua taxă auto, astfel ca în prima şedinţă de Guvern, de pe 4 ianuarie 2013, premierul Victor Ponta să aibă în faţă un prim draft al noii legi.
"Acum nu ştiu câte maşini se vor vinde pe 1 şi 2 ianuarie, totuşi, adică nu mi se pare ceva foarte grav", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, referindu-se la faptul că se va rata termenul de 1 ianuarie la care vechea lege intră complet în vigoare.
Legea 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante a fost suspendată parţial de guvernul condus de Emil Boc, în ianuarie 2012, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii. Mai exact, a fost suspendată până la 1 ianuarie 2013 obligaţia tuturor posesorilor de autovehicule care nu au achitat vreo taxă de poluare sau primă înmatriculare (adică cei cu maşini înmatriculate în România înainte de 2007, când a fost introdusă prima formulă a taxei auto) să achite taxa la prima vânzare a autovehiculului.
În rest, legea şi-a făcut efectele în continuare, iar cei care au înmatriculat maşini adus