Director al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române
Datele oficiale ale Recensământului din octombrie 2011 urmează să fie publicate abia la sfârşitul anului viitor. Datele preliminare sunt însă cunoscute acum, în decembrie, şi erau cunoscute şi astă-vară. Legate de acest recensământ, scandalurile politice din iulie-august "au survolat” rezultatele care, nefiind oficiale, n-au putut fi luate în calcul. Sau, cel puţin, nu s-a dorit să fie analizate temeinic, cu concursul specialiştilor. În premieră, revista noastră oferă opiniei publice, la cumpăna dintre ani, cel mai avizat comentariu posibil al ciudăţeniilor acestui recensământ, apelând la specialistul numărul unu din ţară, profesorul doctor Vasile Gheţău, consultant ONU, membru al Uniunii Internaţionale pentru Studii Ştiinţifice ale Populaţiei şi membru al Asociaţiei Europene pentru Studii Demografice, cu stagii de specializare la Paris, Budapesta şi Varşovia. Născut în 1940, la Cernăuţi, a studiat la Bucureşti şi a obţinut doctoratul cu o teză despre prognoza demografică. Fost director al departamentului de Statistică a Populaţiei din cadrul Direcţiei Centrale de Statistică, domnul Gheţău a coordonat recensământul din 2002 din România şi a luat parte, ca observator, la recensămintele din Macedonia, R. Moldova, Kosovo.
"Europa, în ansamblul său, este bolnavă demografic”
- Care este, la ora actuală, populaţia stabilă a României şi de ce durează atât de mult publicarea rezultatelor oficiale, domnule profesor?
- Recensământul din octombrie 2011 ne-a arătat o populaţie stabilă de 19.044 mii (19.044.000) locuitori şi, dacă vom compara această cifră cu cea de la recensământul din anul 2002 (21.681 mii persoane), rezultă un recul de 2.637 mii locuitori, iar pentru întreaga perioadă ianuarie 1990-octombrie 2011, reducerea numărului popu