In Franţa, anul 2013 este pus de preşedintele François Hollande sub semnul unei mari mobilizări pentru crearea de noi locuri de muncă. Aceast program este lansat în contextul în care cifrele privind numărul şomerilor sunt în creştere lună de lună, de mai bine de un an şi jumătate.
Noile cifre oficiale privind şomajul sunt, într-adevăr, pesimiste. Mai precis, numărul şomerilor creşte în Franţa de 19 luni consecutiv. Ceea ce nu înseamnă că ne aflăm în faţa unei noutăţi absolute. Deseori marele public precum şi economiştii uită că de fap crizele sunt ciclice ba chiar se şi înlănţuiesc. In 1997 în Franţa toată lumea deplîngea o criză fără precedent pentru că numărul şomerilor depăşise pragul simbolic de trei milioane. Lucrurile s-au mai aranjat ulterior dar în august 2012 acest prag a fost din nou depăşit. Iar anul viitor se crede că numărul de şomeri va depăşi cifra de 3 200 000, deci va fi "bătut” recordul negativ din ianuarie 1997.
In faţa acestei situaţii guvernul şi preşedintele Franţei se mobilizează. Astăzi, în mod simbolic, François Hollande a decis să anunţe lansarea “marii bătălii împotriva şomajului” în contextul unei vizite de lucru efectuată lîngă Paris, în localitatea Rungis, unde se află cea mai mare piaţă “en-gros” din Franţa şi chiar din Europa. Sunt anunţate, de exemplu, crearea de 100 000 de locuri de muncă pentru tineri. Vor fi reluate discuţiile dintre sindicate şi patronat pentru adoptarea unor reforme destinate să fluidizeze piaţa muncii.
Bătălia pe care a anunţat-o şeful statului francez nu va fi uşor de cîştigat într-un context în care ritmul de creştere economică pe anul viitor va fi mai mic decît se spera, iar Franţa va trebui să facă eforturi în continuare şi pentru reducerea deficitului bugetar.
Mai mulţi lideri politici, şi nu numai de opoziţie, constată cu tristeţe că între 50 000 şi 60 000 de tineri francezi pleacă