În a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.
Sfântul Ştefan este cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos este un model de jertfă creştină pentru toţi creştinii. Cu ocazia sărbătorii Sfântului Arhidiacon Ştefan, peste 400.000 de români îşi serbează ocrotitorul, potrivit basilica.ro. Numele este de origine grecească – Stephanos – şi inseamnă “coroană”, “ghirlandă”, “cunună” (cu care erau incununati invingătorii).
Mărindu-se numărul creştinilor după intemeierea Bisericii, a crescut şi numărul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost aleşi din cadrul comunităţii, sapte barbati “plini de Duh Sfânt şi de intelepciune” care să slujeasca atât în cadrul slujbelor religioase cât şi să supravegheze buna orânduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Ştefan, iar ceilalţi şase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.
Sfântul Ştefan s-a aratat ca un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, mărturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a inviat şi S-a înălţat la ceruri pentru mântuirea noastra. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise şi lui Dumnezeu, iar evreii au cerut uciderea lui cu pietre.
Locul uciderii Sfântului Ştefan a fost în valea lui Iosafat. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415, atunci când preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreită viziune. Când i s-au descoperit moaştele, pe mormantul său scria “chiliel”, care în limba ebraica înseamna “cununa”, pentru ca într-adevar el a luat, cel dintâi dintre creştini, cununa muceniciei.
În a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan.
Sfântul Ştefan este cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos este un model