Doua din zece despagubiri auto platite de societatile de asigurare sunt daune mincinoase. Fenomenul este in crestere, iar frauda totala a atins, se vorbeste in piata, suma de 100 de milioane de euro.
Nimeni nu stie exact dimensiunea fraudei in asigurari, din simplul motiv ca, pana acum, nimeni nu a realizat un studiu complet asupra fenomenului. Sau, daca exista, acest studiu nu a fost facut public. Un lucru este insa cert: fenomenul ia amploare, iar acest lucru a fost confirmat pentru Capital chiar de catre reprezentantii unor societati importante de asigurare. Specialistii vorbesc, informal, de fraude totale de peste 100 de milioane de euro, ceea ce, pentru o piata care abia daca aduna vanzari de doua miliarde de euro anual, este foarte mult. Suma ar reprezenta circa 20% din despagubirile totale platite de asiguratori pe zona auto, procentajul fiind confirmat si de un sondaj efectuat de XPrimm, publicatie care se adreseaza cu precadere specialistilor in asigurari. Mai mult decat atat, cele 100 de milioane de euro reprezinta doar o estimare a pagubelor care vin din dosarele de dauna fals declarate. Mai exista, insa, inca un canal generator de fraude. Este vorba despre relatia companiilor de asigurari cu brokerii, unde, de la debutul crizei pana pana in prezent, avem, de asemenea, o crestere.
Fenomenul fraudelor afecteaza, in mod evident, stabilitatea companiilor, mai ales ca CSA nu impune constituirea de provizioane, dar poate avea efecte pe termen mediu si lung si asupra asiguratilor. In contextul in care societatile de asigurare platesc daune mai multe (indiferent daca sunt reale sau fictive), ele vor fi nevoite sa-si recupereze pierderile, iar singura metoda prin care pot face acest lucru este cresterea preturilor pe care le practica pentru politele auto (in principal RCA, pentru ca aici sunt cele mai multe vanzari si cele mai multe fraude). @N_