Anul 2012 se incheie pentru Washington si Moscova cu un soi de armistitiu precar in razboiul lor colateral vizavi de Siria. Desigur, razboiul e intre regimul lui Assad si rebeli, dar atat Statele Unite cat si Rusia sunt implicate pana la gat. Americanii au dorit ca in acest an presedintele sirian Bashar Assad sa fie alungat sau sa renunte el insusi la putere, rusii s-au straduit sa-i mentine regimul. Ambii n-au reusit decat pe jumatate.
Razboiul civil din Siria a provocat pana acum moartea a 47.000 de oameni, soldati, insurgenti, si mai ales civili. Americanii alimenteaza pe insurgenti, prin intermediul Arabiei Saudite si a Qatar-ului, cu arme, bani si informatii, rusii nu stau mai prejos. Se mai amesteca in grozaviile acestui razboi civil Iranul, China, Israel si alte puteri interesate. Nimeni inca nu intervine direct, americanii, de pild, se feresc s trimit avioanele si trupe, dar nu vor putea s asiste nepstori, inc mult vreme, la actele de masacrare masiv a civililor. Si americanii si rusii ar dori ca acest conflict sangeros sa se incheie pe cai diplomatice. Ceea ce ar presupune renuntarea la putere a presedintelui Assad. Acesta stie ca nu mai are zile multe. El ar fi discutat zilele trecute problema unui azil politic cu presedintele Venezuelei Hugo Chavez. Cuba e dispusa si ea sa-l primeasca pe Asad, daca acesta ar parasi Siria. Deocamdata insa echilibrul acesta sangeros se mentine. Trupele lui Assad nu reusesc sa recucereasca teritoriile si cartierele stapanite de rebeli, iar acestia nu au inca forta necesara de a lovi mortal regimul de la Damasc.
In Siria, sangele continua sa curga, in timp ce cancelariile lumii cauta soluția fericita. Care nu exista! Alawitii lui Assad se tem de suniti, acestia de shiiti, cu totii de kurzi si druzi, ca sa nu mai amintim de crestinii sirieni care sunt la cheremul fundamentalistilor islamici din toate taberele. In