Solicitări numeroase la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, colicile abdominale, dischineziile biliare, pancreatitele acute şi intoxicaţiile predominând, pacienţii ajungând la spital în urma exceselor din zilele de Crăciun.
Friptura, salatele grele şi dulciurile le-au „căzut greu” sutelor de pacienţi din judeţ, care fie au chemat salvarea, fie s-au prezentat direct la camerele de gardă. Colică abdominală, colică biliară, dischinezie, pancreatită acută, creşterea tensiunii arteriale, accident vascular cerebral, dar şi intoxicaţie etanolică au menţionat, preponderent, medicii la rubrica „diagnostic” din foaia de observaţie.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă a contabilizat 246 de solicitări în cele două zile de Crăciun, 20% dintre pacienţi acuzând dureri abdominale şi vărsături în urma exceselor alimentare. Agitaţiile psihomotorii, şi ele numeroase, au avut ca principală cauză consumul de băuturi alcoolice, înregistrându-se chiar mai multe situaţii grave, de comă alcoolică, la bărbaţi de toate vârstele. Bolnavii cronici care fie au renunţat la tratament, fie l-au „asezonat” cu ce a fost mai gustos pe masă, dar şi mai nociv pentru organism, s-au ales cu creşterea tensiunii arteriale sau chiar accident vascular cerebral.
A doua zi de Crăciun a adus, din nefericire, şi un accident rutier grav produs în zona de sud a judeţului, la limita cu judeţul Dolj. Şase pasageri, printre care şi un copil, au fost grav răniţi, fiind transportaţi la spitalul de urgenţă din Craiova, o a şaptea persoană fiind găsită decedată de echipajele de pe ambulanţă şi SMURD.
Ca în fiecare an, tentative de suicid şi agresiuni
Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina au înregistrat, în perioada 24 – 26 decembrie, peste 400 de solicitări. Coli