Aglomeraţia şi agitaţia din spaţiile comerciale în perioada sărbătorilor atrag ca un magnet hoţii de buzunare, poşete, genţi. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a evita evenimente neplăcute.
Hoţii de buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi – acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun. De regulă, ei „muncesc” în echipă, unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.
Nimeni nu este asigurat împotriva hoţilor de buzunare! Oricine, oricând poate deveni victima lor.
Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.
De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare! Dacă, totuşi, aveţi asupra dvs. aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp. În niciun caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!
Nu purtaţi portofelul în plase! Uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă fără bani/acte de asemenea!
În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!
Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi