Dupa patru ani de la debutul crizei economice ( consemnata in trimestrul IV 2008 pentru Romania), structura comertului exterior romanesc s-a modificat considerabil pe partea de importuri. Daca in primele trei trimestre din 2008 s-a pornit de la un echilibru de circa 70% pe zona UE si 30% pe zona non-UE, in aceeasi perioada din 2012, raportul a revenit la aceleasi valori in primul caz, dar s-a modificat cu patru procente pe partea de importuri in favoarea UE.
Cea mai mare pondere a exporturilor catre Uniunea Europeana a fost atinsa in 2009, cand a crescut semnificativ si a atins valoarea de 74,1%, pe fondul diminuarii cu circa o septime a livrarilor catre statele membre ale acesteia. Ulterior, revenirea la niveluri mai mari a exporturilor s-a facut in ritm mai redus pentru destinatiile UE, iar ponderea lor a coborat in punctul de plecare de 70,4%.
Evolutia schimburilor comerciale ale Romaniei in primele 9 luni ale anului, 2008 – 2012.
Desi in ultimii trei ani, exporturile catre statele UE au crescut cu circa 50% dar cele catre statele non-UE cu circa 100%, nu am facut altceva decat sa revenim la structura din 2008. Prin contrast, importurile s-au deplasat cu patru puncte procentuale dinspre partea non-UE spre cea aferenta UE si s-au diferentiat ca structura relativ la exporturi.
In timp ce exporturile din 2012 pe zona non-euro au sporit cu circa 30%, importurile din zona non-euro au ramas cu aproximativ 20% mai mici in raport cu cele din anul 2008, ceea ce a contribuit decisiv la echilibrarea balantei comerciale. Daca deficitul cu statele UE s-a injumatatit, de la circa 12 miliarde euro la 6 miliarde euro, cel pe relatia non-UE a scazut spectaculos, de aproape sase ori.
Integral pe cursdeguvernare.ro
Foto: zf.ro Tag-uri: Romania, export, criza
Dupa patru ani de la debutul crizei economice ( consemnata in trimestrul IV 2