Este putin probabil sa nu fi auzit macar in treacat acest cuvant pe parcursul anului 2012.
El este o abreviere pentru iesirea Greciei din zona euro, un scenariu de cosmar ce i-a bantuit pe liderii UE in cea mai mare parte a anului ce se pregateste sa se incheie.
Uniunea monetara europeana a fost construita pe principiul inviolabilitatii - odata ce un stat adera la eurozona se presupunea ca nu mai exista cale de iesire.
Insa Grecia, stat membru din 2001, pare ca a uitat sa citeasca regulile. Posibilitatea ca Grecia sa renunte la zona euro a inceput sa devina tot mai mare la sfarsitul anului 2011, cand politicile explozive ale elenilor au venit peste un mix format din probleme economice grave si pierderea controlului finantelor publice.
Luptandu-se sa isi tina guvernul sub control, premierul socialist de atunci, George Papandreou, si-a uimit colegii europeni propunand un referendum prin care populatia sa se pronunte cu privire la iesirea din zona euro.
Atunci, pentru prima data, subiectul ce fusese discutat doar in soapta in cancelariile statelor europene a fost adus in fata publicului, dand nastere acestui "neologism" - Grexit, aminteste Financial Time.
Cuvantul se pare ca a fost nascocit de Ebrahim Rahbari, un economist de la Citigroup. Prima oara a fost folosit intr-un raport din februarie anul acesta pe care Rahbari l-a intocmit alaturi de Willem Buiter, economistul sef al bancii. In raport se arata ca exista 50% sanse ca Grecia sa iasa din zona euro in urmatoarele 18 luni.
De atunci, Grexit a devenit un termen economic uzual, fiind adoptat si de analistii si economistii romani. O cautare pe Google dupa acest cuvant genereaza 1,2 milioane de rezultate.
Insa cu siguranta nu este un cuvant folosit des de liderii europeni, amenintarea inca existand. Cel putin la nivel ofici