Blocurile O1, O2 şi OM de pe Bulevardul Mihai Viteazul, zona Galerii, blocul N 3 de pe strada Avram Iancu şi blocul Lira, de pe strada Tudor Vladimirescu, sunt primele pentru care Primăria Municipiului Zalău va depune cereri de finanţare prin Programul de reabilitare termică prin fonduri europene derulat de Ministerul Dezvoltării.
Consilierii locali din Zalău s-au reunit, ieri, în şedinţă extraordinară, ultima din acest an, pentru a aproba contractele pe care Primăria Zalău a trebuit să le încheie cu asociaţiile de proprietari din cele cinci blocuri. Vorbim despre 204 apartamente care ar urma să fie izolate prin Programul de reabilitare termică derulat prin Ministerul Dezvoltării, 60 la sută din costul lucrărilor urmând să fie asigurat din fonduri europene şi din bugetul de stat, în timp ce diferenţa de 40 la sută va fi acoperită de Primăria Zalău şi asociaţiile de proprietari. Potrivit contractelor aprobate ieri, fiecare dintre cele două părţi va împărţi „frăţeşte” cheltuielile, în sensul că fiecare va contribui cu 20 la sută din valoarea eligibilă a lucrărilor. În prima fază, Primăria Municipiului Zalău va asigura întreaga sumă necesară cofinanţării, estimată la 4,3 milioane de lei, urmând ca, ulterior, să recupereze de la asociaţiile de proprietari partea ce revine locatarilor.
În şedinţa anterioară, consilierii au hotărât ca sumele aferente fiecărui proprietar să fie recuperate prin taxa de reabilitare termică. Cuantumul taxei urmează să fie să fie stabilit, pentru fiecare proprietar în parte, după adjudecarea contractului de execuţie a lucrărilor. Primarul Radu Căpîlnaşiu a explicat la şedinţa de ieri că s-a ales această formulă de recuperare întrucât serviciile de specialitate din cadrul primăriei au stabilit că este o metodă mai sigură faţă de alternativa de a-i pune pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari să strângă banii de la vecini. @N_