Care ar fi problemele cele mai stringente pentru rezolvarea cărora medicina şi ştiinţa ar trebui să-şi concentreze toate cercetările? Un argument puternic ar fi combaterea bolilor care omoară majoritatea oamenilor, precum malaria, pojarul şi diareea, cele care încă omoară milioane de oameni în ţările în curs de dezvoltare, deşi foarte puţini în restul ţărilor dezvoltate.
Cu toate acestea, ţările bogate preferă să investească cea mai mare parte a fondurilor pentru cercetarea bolilor de care suferă cetăţenii lor şi cel mai probabil acest lucru va continua şi în viitorul apropiat. Avînd în vedere acest lucru, care ar fi acea descoperire medicală care ne-ar îmbunătăţi cel mai mult vieţile?
DE ACELASI AUTOR Alteratele alegeri americane Dumnezeu şi femeia în Iran Adevărata tragedie a avortului Libertatea religioasă între uz şi abuz Dacă primul gînd ce vă vine în minte este „vindecarea cancerului“ sau „un remediu pentru bolile de inimă“, mai gîndiţi-vă. Aubrey de Grey, directorul ştiinţific al Fundaţiei SENS, şi cel mai înfocat avocat al cercetărilor anti-îmbătrînire, susţine că nu are nici o noimă ca majoritatea resurselor medicale să fie irosite pentru combaterea bolilor bătrîneţii, fără a combate bătrîneţea în sine. Dacă vindecăm una dintre acele boli, cei care probabil că ar fi murit din cauza lor se pot aştepta să moară din cauza altor boli, în doar cîţiva ani. Beneficiul ar fi, pînă la urmă, minor.
În ţările bogate, bătrîneţea este cauza principală a 90% dintre decese; tratarea bătrîneţii ar fi o formă de medicină preventivă pentru toate bolile vîrstei a treia. În plus, înainte de a provoca moartea, îmbătrînirea ne reduce capacitatea de a ne bucura de viaţă sau de a fi de ajutor celor din jur. Aşa că, în loc de a trata bolile care apar mai ales la un anumit segment de vîrstă, n-ar trebui căutat modul prin care să încetinim sau să reparăm deterioră