Napoleon se descurca fără probleme cu patru ore de somn pe noapte, pe când Einstein se legăna în vise vreme de douăsprezece ceasuri.
Amândurora, deopotrivă, istoria le-a rezervat câte un loc în galeria geniilor, a căror faimă dăinuie peste veacuri. Cum este posibil? Realmente, în ceea ce priveşte somnul, importantă e în primul rând calitatea lui, iar nu cantitatea. Căci, noapte de noapte, noi parcurgem diferite faze ale somnului, fiecare cu rolul şi cu însemnătatea ei.
Numeroase cauze pot duce la insomnie
Nu întotdeauna este simplu de identificat factorul - sau factorii - ce declanşează tulburările odihnei noastre nocturne. O cină luată prea târziu, prea multă lumină în dormitor sau un pat nepotrivit - acestea sunt lucruri relativ uşor de rezolvat. Situaţia se complică atunci când intervin stresul şi problemele psihice. Aici pot fi de ajutor tehnicile de relaxare, deseori şi remediile provenite din farmacia naturii. "Dacă nu dormiţi bine timp de câteva luni, dacă aveţi stări depresive şi sunteţi mai puţin eficienţi în rezolvarea treburilor zilnice, iar capacitatea de concentrare şi puterea de muncă vă scad vizibil, ar trebui să vă adresaţi unui medic neurolog”, ne sfătuiesc specialiştii. Ei ne recomandă acelaşi lucru şi în cazul când tulburările de somn sunt provocate de cauze fizice, cum ar fi sforăitul zgomotos, tahicardia, urinările nocturne sau spasmele musculare.
Felul cum dormim se modifică în decursul anilor
Copiii adorm netulburaţi, chiar dacă în jurul lor e agitaţie şi gălăgie - nu poţi decât să-i invidiezi. Efectiv, la nou- născuţi stadiul de somn profund se întinde pe aproape 90% din durata totală a somnului. Pe măsura înaintării în vârstă, aceste faze se scurtează, în schimb cele de somn superficial, în timpul cărora ne trezim mereu, devin mai lungi. Ceea ce înseamnă că riscul de