Sărbătoarea Sfântului Ştefan a reunit ieri, în cea de-a treia zi de Crăciun la biserici, zeci de credincioşi. Gorjenii au participat la slujbă, au aprins lumânări şi s-au rugat îndeosebi pentru sănătate şi un an mai bun.
Cea de-a treia zi de Crăciun, înscrisă în calendarul creştin ortodox cu Sfântul Ştefan, a adus ieri, motiv de sărbătorire pentru aproximativ 5.000 de gorjeni care poartă numele Ştefan sau Ştefania. Cei mai mulţi dintre credincioşi nu şi-au început însă ziua fără a aprinde o lumânare şi a se ruga pentru sănătatea lor şi a familiei. Mai mult, creştinii ortodocşi au spus că indiferent dacă poartă sau nu numele Sfântului Ştefan, vin la biserică pe 27 decembrie, pentru că ţin la tradiţiile creştine şi la însemnătatea lor. „Este mare sărbătoare pentru noi, creştinii, să îl avem pe Sfântul Ştefan, de care suntem legaţi, dar nu ne putem bucura fără a ne ruga pentru sănătatea noastră, a copiilor şi nepoţilor”, a spus un credincios. Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei Gorj, 3.131 de gorjeni poartă numele Ştefan, în timp ce cu numele de Ştefania au fost botezate 1.625 de gorjence. Tot de onomastica au avut parte şi gorjenii cu nume derivate- Ştefăniţă-59, Ştefănuţ-20, iar alţi 43 de gorjeni figurează în evidenţa instituţiei, cu numele Fănică. Numele este de origine grecească – Stephanos – şi înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună” (cu care erau încununaţi învingătorii). Cele mai frecvente forme rămân Ştefan şi Stefan(i)a. La propunerea Sfinţilor Apostoli, în fruntea celor şapte diaconi a fost ales Sfântul Ştefan, numit arhidiacon, adică primul dintre diaconi. Iudeu de neam, Sf. Ştefan era bun la suflet, un gânditor adânc şi vorbitor îndemânatic, iar ceea ce rostea prin cuvânt îndeplinea prin faptă.
Sărbătoarea Sfântului Ştefan a reunit ieri, în cea de-a treia zi de Crăciun la biserici, zeci de credincioşi. Gorjenii au partici