O echipă de cercetători a constatat, cu surprindere, că una dintre cele mai masive specii de peşti, aşa-numitul Peşte-lună (Mola mola), a invadat Marea Nordului.
Peştele-lună trăieşte, de obicei, în zonele tropicale sau în cele cu apă temperată. Este posibil ca peştii, cu o înfăţişare neobişnuită, să fi urmărit la vânătoare meduzele din Oceanul Atlantic, fiind prinşi de curenţii puternici şi atraşi spre Marea Nordului, în Lincolnshire, Norfolk şi Kent, scrie Daily Mail.
Exemplarele găsite în Marea Nordului au murit, nefiind obişnuite cu temperature scăzută a apei. Mediul de viaţă al peştilor Mola mola presupune temperature de peste 12 grade Celsius.
Peştii cântăreau peste 58 de kilograme şi treceau de 4,5 metri. De altfel, peştele lună este considerat cel mai mare peşte osos din lume.
Exemplarele tinere de Mola-mola sunt argintii în timp ce peştii ajunşi la maturitate sunt coloraţi în nuanţe de gri, pe partea de sus a corpului, maronii şi cenuşii pe celelalte, având diferite pete şi puncte de culoare.
Sunt cunoscuţi pentru abilitatea lor unică de a sorbi şi de a scuipa apă simultan, ceea ce îi ajută să îşi câştige mai uşor prada.
Peştii Mola mola tind să înoate singuri iar ritualurile lor de împerechere nu sunt foarte bine înţelese. Trăiesc 10 ani, în captivitate, dar în libertate nu a fost confirmată durata de viaţă, deocamdată.
Mola mola au mai fost găsiţi în apele din regiunea Marii Britanii dar, de la o vreme, apariţiile au începută să devină din ce în ce mai frecvente, fapt atribuit creşterii temperaturiii apei mărilor din zonă.