După colindele de Crăciun, a venit vremea obiceiurilor legate de Anul Nou, în Mărginimea Sibiului, zonă unde tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie. După ce cetele de juni au colindat satele, aceştia se întrec, în 28 decembrie, în cântec şi dans, iar atmosfera de sărbătoare ţine până la Sfântul Ion.
Dacă vă aflaţi în Mărginimea Sibiului în preajma sărbătorilor de iarnă, cu siguranţă veţi avea ocazia de a vă întâlni cu Ceata Junilor, un obicei prezent în aproape toate localităţile din zonă, mai puţin în Poiana Sibiului. Aceasta se formează, conform tradiţiei, la Sf. Nicolae, iar organizarea lor diferă de la o localitate la alta. Cetele de Juni îşi încep activitatea o dată cu colindul din Ajunul Crăciunului şi, timp de patru săptămâni, răspândesc cu bucurie, joc şi voie bună vestea Naşterii Domnului şi trecerea la noul an.
În 28 decembrie, are loc la Sălişte „Întâlnirea cetelor”. Juni şi junese din întregul judeţ, îmbrăcaţi în costume tradiţionale cu migală ţesute şi special pregătite pentru această zi de sărbătoare se întâlesc la Sălişte în paşi de dans şi cântece vesele tradiţionale. „E o sărbătoare a bucuriei, un adevărat spectacol al portului popular atât de diversificat”, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu.
Tot în 28 decembrie, la Avrig, vizitatori sunt invitaţi să se adune în Piaţa Gheorghe Lazăr din localitate pentru a vedea „meteleii”.
Sărbătoarea „Meteleaua” este unul din cele mai vechi obiceiuri care se practică la Avrig. Este o sărbătoare cu origine păgână care simbolizează biruinţa binelui, a luminii, a renaşterii. Costumaţia şi mai ales măştile cetelor de juni devin veritabile tablouri alegorice cu subiecte din cele mai diverse.
După parada costumelor, la miezul nopţii, feciorii ard lemnele rămase din cele strânse de la gospodari în Ajunul Crăciunului luându-ş