„Cîrnăţăriile şi varza sînt spaima stomacurilor sensibile. Nu ar trebui să ne permitem astfel de excese decît la prima masă a zilei sau la prînz, cu corectivul plimbărilor lungi în aer liber. Altminteri, cîrnaţii sînt gustoşi din cale-afară. Iar varza rumenită dă mezelurilor o aromă pregnantă, dar şi un plus de savoare şi prospeţime.
Procuraţi o jumătate de kilogram de carne pentru cîrnaţi, tocată şi bine condimentată, 200 gr de slănină proaspătă (nesărată), o ceapă mare, maţe de porc şi, desigur, o varză albă. Tocaţi ceapa mărunt, dar nu şi slănina, pe care o tăiaţi în cubuleţe.
DE ACELASI AUTOR Salata „japoneză“ Francillon Clafoutis - Jules Claretie Marmeladă de acerole Desert din rădăcină de lotus Tăiaţi varza în bucăţi mici, fără a o toca, şi fierbeţi-o în apă sărată. Cînd e gata, stoarceţi-o cît mai bine. Amestecaţi toate ingredientele şi umpleţi maţele cu tocătura astfel obţinută, fără a îndesa peste măsură: cîrnatul trebuie să fie umplut, dar afînat. Fierbeţi cîrnatul într-o oală cu apă, fără capac, 30-40 de minute. Lăsaţi-l apoi să se răcească în apa în care a fiert, după care puneţi-l deoparte, la zvîntat.
Înainte să-l serviţi, perpeliţi cîrnatul pe toate părţile, într-o tigaie cu unt încins. Mîncaţi-l cît e fierbinte şi slăviţi-L pe Domnul, care, creînd porcul, a avut bunătatea să creeze şi varza, ca să-l însoţească!“
În 1920, la şapte ani după publicarea vîrtoasei reţete cu final evlavios, gazetarului francez Maurice de Waleffe i-a venit ideea concursului de frumuseţe La plus belle femme de France, precursorul lui Miss France din ziua de astăzi.
„Cîrnăţăriile şi varza sînt spaima stomacurilor sensibile. Nu ar trebui să ne permitem astfel de excese decît la prima masă a zilei sau la prînz, cu corectivul plimbărilor lungi în aer liber. Altminteri, cîrnaţii sînt gustoşi din cale-afară. Iar varza rumenită dă mezelurilor o a