Atunci când faceţi lista cumpărăturilor pentru Revelion, neapărat să puneţi pe ea şi modesta varză murată. O găsiţi (încă) în pieţele noastre agroalimentare, unde ţăranii o aduc în butoaie şi o vând la kilogram. Şi nu vă faceţi griji asupra igienei: sarea în care a fost scăldată din abundenţă a distrus de mult bacteriile dăunătoare şi a conservat frunzele verzei mai bine şi mai sănătos decât chimicalele prezente în alimentele din supermarket. Cât despre efectele asupra sănătăţii, se poate scrie o întreagă carte despre cât de bună este varza murată pentru organism. Deocamdată, vă prezentăm, foarte pe scurt, câteva informaţii esenţiale despre valoarea tămăduitoare a acestui aliment-medicament
Foarte puţini oameni ştiu faptul că varza, în special cea murată, a jucat un rol extrem de important chiar în... istoria lumii. De exemplu, doar cu ajutorul ei au fost posibile îndelungatele călătorii prin care au fost descoperite America, Oceania şi Australia, varza murată fiind cărată în butoaie, la bordul corăbiilor, şi servind contra scorbutului şi contra altor boli, care altfel ar fi decimat echipajele pe timpul lungilor traversări ale oceanelor. Mai aproape de noi, varza murată a început să fie luată în serios ca medicament abia în ultimele două decenii, când oamenii de ştiinţă au descoperit un lucru tulburător: marii consumatori şi, mai ales, marile consumatoare de varză au o imunitate extraordinară la diverse boli, în special tumorale. De exemplu, în populaţiile care consumă în medie 25 de kilograme de varză murată pe an, femeile prezintă cu 70% mai puţine cazuri de cancer de col uterin decât cele care ţin dieta europeană normală. Vă vine să credeţi sau nu, ingredientul sarmalelor şi al salatelor de sărbători este mai tare decât vaccinurile împotriva cancerului de col uterin. Aceasta, deoarece varza murată, deşi păstrează doar parţial vitaminel