Una din cele 8 biserici de lemn aflate în patrimoniul Mondial Unesco din judeţul Maramureş este şi biserica de lemn „Sfânta Paraschiva" din Deseşti, construită în anul 1770.
„Atunci când biserica de lemn tipică pentru Maramureş, definită prin supraînălţarea pereţilor vizibilă în exterior prin acoperişul în 2 ape şi prin turnul clopotniţei de influenţă gotică, era deja elaborată ca formă şi structură. Meşterii constructori care au ridicat-o nu au avut decât să şlefuiască forma şi structura.
Grija pentru calitatea lemnului, pentru realizarea îmbinărilor şi a decoraţiilor sculptate, pentru proporţia turnului, foişorului şi a coamei pentru acoperişul conform cu corpul bisericii sunt cu totul remarcabile.
Pictura de tradiţie postbizantină realizată de Radu Munteanu dă naştere unui ansamblu arhitectural de mare virtuozitate, constituindu-se ca una din operele reprezentative pentru pictorul de fresce. Aşezarea într-un spaţiu cu multă iscusinţă pe terasa unui deal, în mijlocul cimitirului contribuie la punerea în valoare a bisericii recent restaurate. Patrimoniul mobil deţinut de parohie contribuie de asemenea la definirea spaţiului interior şi la crearea unei ambianţe specifice bisericilor ortodoxe din Maramureş”, a declarat directorul Direcţiei Judetene de Cultură, Ioan Marchiş.
Acesta a mai adăugat că această biserică „se face remarcată în contextul altor biserici de lemn prin armonia bine dozată a elementelor constitutive, prin structura aparent decorată cu ornamente sculptate, prin amploarea spaţiului interior, prin masivitatea şi expresivitatea volumelor”.
De menţionat faptul că această biserică urmează să fier inclusă în cadrul proiectului pe care Consiliul Judeţean Maramureş intenţionează a-l transpune în realitate în 2013, cel privind circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord.
Dintre problemele cu care se confruntă această