HHC România, cel mai puternic ONG din Maramureş şi unul dintre cele mai importante din ţară a reuşit ceea ce nimeni nu se gândea în urmă cu 10-12 ani că se va întâmpla, respectiv, închiderea Centrelor de Plasament de tip vechi (o formulare diplomatică), celebrele case de Copii, Orfelinatele şi Spitalul Sighet. Nordul ţării a avut foarte mulţi copii ai nimănui, mulţi de aici, mulţi veniţi din alte părţi, dar toţi uitaţi de conducătorii „epocii de aur”, dar şi din perioada post-revoluţionară. Aceşti copii au trăit drame pe care nu le vom cunoaşte niciodată. Au fost ţinuţi în condiţii greu de imaginat, fără un pic de dragoste, fără mâncare, de multe ori, fără speranţă.
HHC şi Ştefan Dărăbuş au început o muncă grea, iar la început imposibilă. Dar cu încăpăţânare, au cumpărat case de tip familial şi încet, încet au mutat copii în aceste case. Acum stau câte 12 într-o casă şi sunt servicii standard pe care DPC le realizează mai mult sau mai puţin. Dar asta este o altă poveste. Cel mai important lucru s-a realizat. Maramureşul este primul judeţ din România în care protecţia copilului are alte coordonate. Unde nu mai există Centre de Plasament de tip vechi. Mai sunt două judeţe care afirmă că au făcut acest proces, dar acolo nu s-a pus nimic în loc, iar lucrurile sunt confuze. Iată, în sfârşit, este şi Maramureşul la ceva fruntaş.
Procesul a fost greu, iar provocările viitorului sunt pe măsura realizărilor de până acum. La evenimentul realizat într-un cadru plăcut au participat autorităţile judeţene şi locale, preşedintele CJ, Zamfir Ciceu şi primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, secretarul general din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Petru Radu Păun Jura, doamna Claire Milligan, Head of Child Protection, ARK şi Prinţesa Marina Sturza, preşedinte onorific HHC UK.
Alături de sala în care a avut loc recepţia, peste