Plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru case naţionalizate, propusă de Guvernul Ungureanu, nu este o soluţie sustenabilă deoarece creează o discriminare clară, dar singura soluţie este de eşalonare a plăţilor "pe un termen important de ani" şi de reverificare a multor dosare, spune premierul Ponta.
"Ar fi o discriminare clară între cei care au primit 100% până acum şi cei care «domne’, uite astăzi vă dăm doar 15%». Deci, aia nu era o soluţie care se putea susţine. Pe de altă parte - am spus-o tot timpul în campanie, nu o spun doar după campanie - să afirm că putem da anul acest 8 miliarde de euro ar fi fost o mare minciună şi o aberaţie. Nu se poate pune problema decât de eşalonare pe un termen important de ani şi reverificare a multora dintre dosare, pentru că s-au făcut abuzuri şi afaceri", a spus Ponta la RTV.
El a susţinut că România a plătit deja 4 miliarde euro pentru imobile naţionalizate.
Premierul a amintit în acest context că autorităţile au transferat către Fondul Proprietatea, administrat privat, câte 20% din acţiuni la mai multe companii de stat de importantă strategică şi a arătat astfel că, în opinia sa, Legea 247/2005, în baza căruia a fost efectuat acest transfer, a fost "cel mai mare rău care puteam să-l facem României", dar care nu mai poate fi soluţionat decât printr-o soluţie inteligentă de aplicare.
În primăvara acestui an, Guvernul Ungureanu a anunţat că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului despăgubirile care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Varianta a fost avansată în contextul în care Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană