După aproape o jumătate de an de incertitudini, o veste minunată va lumina sfârșitul de an al unui bărbat din Moldova, care își caută disperat fiul, dispărut după ce a lăsat vorbă că se duce „la Muntele Athos”.
Pe 22 decembrie, Poliția Republicii Autonome a Sfântului Munte Athos l-a localizat pe A.G., de 34 de ani, la Schitul Sfântul Nicolae, aparținând de Mânăstirea Sfântul Pavel. De aici, a plecat pe data de 23, apărând la un schit aparținând de cea mai mare Mănăstire – Marea Lavră, unde și-a lăsat bagajele și a plecat spunând că se îndreaptă spre Careia (Karyes), capitala Muntelui Athos – singura așezare din regiunea de 360 de kilometri pătrați cu instituții publice - bancă, poștă, spital, poliție.
Pelerinului i s-a comunicat că este căutat de familie, fiind rugat să își contacteze tatăl. Pe de altă parte, Poliția Muntelui Athos a comunicat Consulatului României de la Salonic numărul de telefon al schitului unde a fost văzut ultima dată românul. Consulatul a transmis numărul în țară și este posibil ca vestea să fi ajuns, deja, la destinatar.
La început, acesta a încercat singur să-și localizeze singur fiul, apelând la ajutorul Ministerului de Externe abia în luna septembrie. Fiind cea mai apropiată (circa 140 de kilometri) misiune diplomatică de Muntele Athos (Nord-Estul Greciei), sarcina de a încerca găsirea fiului rătăcitor a revenit Consulatului din Salonic. Reprezentanții consulatului au contactat, mai întâi, telefonic, stareții de la schiturile românești Ioan Botezătorul (Prodromu) și Sfântul Dumitru Valahul (Lacu). Aceștia au infirmat că l-ar fi văzut pe cel căutat. Atunci, a fost contactată Poliția din Careia. „Am trimis o primă notificare scrisă, în septembrie, urmată de alte două sau trei adrese ulterioare”, precizează , Martin Ladislau Salamon-Paven, consul general al României la Salonic.
Muntele Athos este o peninsulă muntoasă