Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, i-a transmis joi lui Traian Băsescu propunerile pentru numirea în funcţia de Procuror General, a lui Tiberiu Niţu, şi a lui Ioan Irimie, pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
Potrivit dispoziţiilor art.54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PÎCCJ şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Ministerul Justiţiei precizează, într-un comunicat, că, pe pagina de internet a instituţiei, au fost publicate analiza comparativă a interviurilor care au avut loc la MJ şi la CSM în cadrul procedurii de numire şi transcrierea înregistrării şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului din 22 noiembrie.
În data de 22 noiembrie, Secţia pentru procurori a CSM i-a audiat pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, aceştia primind însă aviz negativ pentru numirea în cele două funcţii. Despre Tiberiu Niţu, CSM a motivat că are un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate şi o spontaneitate redusă, neîntrunind condiţiile şi exigenţele necesare funcţiei de procuror general al PÎCCJ, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului Ministerului Public, dar şi din perspectiva structurii de personalitate, transmite Agerpres.
În cazul lui Ioan Irimie, Consiliul a argumentat că are o scăzută capacitate de adaptare la condiţiile interviului, că a furnizat răspunsuri parţiale, uneori eronate, în raport cu scopul şi modalitatea de formulare a întrebărilor şi că nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, făcând confuzie între acestea. De asemenea, CSM a susţinut că Irimie nu într