Anul 2012 rămîne unul al tragediei siriene. Este anul în care comunitatea internaţională nu a reuşit să oprească războiul civil din Siria, este anul în care marile puteri nu au reuşit să se înţeleagă pentru a impune o soluţie de compromis în Siria.
2012 poate fi considerat un an negru şi pentru ONU care a rămas paralizat în faţa complexităţii crizei siriene. Totuşi, în aceste zile au apărut cîteva zvonuri legate de un eventual acord ruso-american în vederea găsirii unei soluţii. O informaţie care a fost deja dezminţită, deşi ceva, ceva se întîmplă. Doi emisari sirieni sunt la Moscova.
Lakhadar Brahimi, emisarul internaţional pentru Siria a avut, după toate aparenţele, consultări intense la Damasc şi urmează să plece şi el, sîmbătă, la Moscova... Toate drumurile în vederea găsirii unei soluţii de pace par să treacă prin capitala federaţiei ruse unde este aşteptat mîine şi ministrul de externe egiptean.
Lakhadar Brahimi a acordat astăzi la Damasc o conferinţă de presă spunînd foarte clar ce speră să obţină. “O schimbare reală”, precizează el, prin formarea unui guvern de tranziţie avînd puteri depline. Acest guvern ar urma să conducă ţara pînă în 2014 cînd se încheie, în principiu, mandatul de preşedinte al lui Bachar al-Assad. Intre timp sirienii ar urma să decidă dacă viitorul lor sistem politic ar urma să fie unul prezidenţial sau parlamentar.
Nu sunt chiar noutăţi absolute aceste declaraţii, dar nu întîmplător Moscova găzduieşte în prezent toate aceste cosultări. Rusia, care furnizează cel mai important ajutor militar şi diplomatic regimului de la Damasc, are fără îndoială un rol important de jucat pentru încheierea acestei drame umane siriene. In ultimile luni, spun observatorii, Moscova pare să se fi distanţat oarecum de preşedintele Assad, deşi refuză în continuare condiţia pusă de occidentali şi de isurgenţi pentru deschiderea nego