De la începutul săptămânii, cadrele medicale din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea au lucrat la foc continuu. Au fost contabilizate aproximativ 110 solicitări, cele mai frecvente fiind afecţiunile digestive, consumul excesiv de alcool şi agresiunile. „În perioada Sărbătorilor de iarnă ambulanţele au fost solicitate să intervină la aproximativ 110 cazuri, care au fost urgenţe de cod roşu şi galben. Din total, 75% din pacienţi au fost transportaţi la spital, iar 25% au fost trataţi la domici-liu. Faţă de o perioadă normală a anului, numărul solicitărilor nu a crescut. Au predominat patologia digestivă, intoxicaţiile etanolice şi agresiunile”, ne-a declarat medicul Vitalie Beţişor, managerul SAJ Vrancea.
Dat fiind că se apropie şi noul an, medicii recomandă vrâncenilor moderaţie în ceea ce priveşte consumul de alimente şi de alcool, pentru a nu ajunge la spital. „În această perioadă sunt recomandate: consumul moderat de alimente tradiţionale pe bază de carne de porc, mai ales a celor cu conţinut ridicat de grăsimi şi preparate termic, prin prăjire; carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor; alimentaţia trebuie să fie diversificată şi să cuprindă cereale, legume, fructe şi produse lactate; se recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special în cazul persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate, cum ar fi căciuli, mănuşi, fulare şi îmbrăcăminte corespunzătoare. De asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool.