Cei patru ani de criza au facut rani adanci in economia romaneasca. Zeci de mii de firme au dat faliment, iar cele care au supravietuit au ajuns sa practice tot felul de solutii la limita legii pentru a rezista. Dincolo de platile la negru, in economie s-au dezvoltat spectaculos trocul si factura cu „discount”.
Oamenii de afaceri spun ca supravietuirea este cuvantul la ordinea zilei. Cum sa incasezi o factura a ajuns un adevarat sport extrem, mediul de afaceri a brevetat o noua solutie anti-criza: tot mai multe firme isi obliga partenerii sa accepte facturi platite cu ''discount''.
Ce inseamna asta? „Daca de exemplu, aveti de incasat o factura de 100 de lei, te vei trezi ca furnizorul iti spune ca iti da 7 daca vrei banii mai repede. Nu iti convine? Pana sa iti recuperezi banii de la mine, o sa intri in faliment. Cam asa lucreaza o serie de firme mari”, spune omul de afaceri Dan Patulea.
Multi sunt cei care accepta astfel de deal-uri, pentru ca au nevoie de lichiditati, iar bancile nu sunt dispuse sa ofere credite. „Daca lucrezi prin conturi, risti sa iti incasezi banii peste 6-9 luni, iar de la TVA poti sa iti iei adio. Statul va plati la Pastele Cailor. Asa ca sunt multi care accepta astfel de tranzactii”, spune acesta.
„La cat de mare este blocajul financiar in economie, astfel de afaceri, chiar daca sunt la limita legii, au intrat in practica uzuala”, spune analistul Cristian Dinulescu.
„Multi dintre furnizori accepta pentru ca, la randul lor, au facturi de achitat, au furnizori de platit. In plus, daca ar apela la justiei, n-ar rezolva cine stie ce. Sa dai in judecata partenerul de afaceri inseamna sa astepti luni sau poate ani de zile sa iti primesti banii. Cine isi permite asa ceva?”, intreaba retoric Dinulescu.
Omul de afaceri Dan Patulea spune ca astfel de practici au aparut pentru ca legea