Guvernul Ponta II se angajează să reducă nivelul TVA de la 24% la 19% până la finalul mandatului, în 2016. De asemenea, conform programului de guvernare anunţat oficial de Executiv, în cazul alimentelor va fi introdus o taxă pe valoare adăugată diferenţiată.
O altă promisiune este menţinerea cotei actuale de 16% a impozitului pe venit dar va fi introdus “pe parcursul mandatului” un impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, respectiv cote de 8%, 12% şi de 16%, stabilite pe anumite grile de venit.
“Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până în 2016, până la 1.200 de lei”, se numără, de asemenea, printre măsurile asumate de noul guvern.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat pentru gândul că în perioada următoare se va stabili un calendar al majorării salariului minim, luând în calcul o creştere chiar pentru anul viitor.
“Va fi stabilit un calendar. Nu ştim exact cât este bugetul. Luăm în calcul şi anul viitor o majorare”, a spus Mariana Câmpeanu, evitând să avanseze o valoare exactă pe care ar avea-o salariul minim pentru 2013.
Majoritatea măsurilor din programul de guvernare au fost anunţate de către USL la începutul campaniei electorale din această iarnă.
♦ Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.
♦ “Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până în 2016, până la 1.200 de lei”.
♦ Scutirea de impozitare pe o perioadă de cinci ani a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice.
♦ Proiectul “Prima Casă” va fi transformat în proiectul “Noua Casă”.
♦ Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV).
♦ Reducerea sărăciei pentru 580.000 de persoane până în 2020.
♦ Creşterea plafonului de scutire a plăţii TVA la 65.000 de euro pentru micii întreprinzători.
♦ Reducer