Din cauza neadaptării la revoluţia digitală, există riscul ca generaţiile viitoare să nu mai poată accesa arhivele actuale de filme, susţine Comisia Europeană (CE).
Un milion de ore de film păstrate pe role ar putea fi pierdute, pentru că majoritatea instituţiilor care administrează patrimoniul cinematografic european nu s-a adaptat încă la revoluţia digitală şi nu pot păstra filmele în acest format. Comisia Europeană a constatat că generaţiile viitoare ar putea să nu mai acceseze arhivele actuale de filme, aşa cum s-a întâmplat şi cu peliculele mute, care au fost salvate doar în proporţie de 10%, transmite Radio România Actualităţi.
În cel mai nou raport al instituţiei europene se mai arată că şi fimele de la începutul erei digitale riscă să fie pierdute pentru totdeauna, din cauza problemelor de formatare. Evoluţiile tehnologice ar putea salva întregul patrimoniu cinematografic, adică un milion de ore de film european. Însă, în momentul de faţă, doar 1,5% din acesta este accesibil publicului.
Pentru salvarea situaţiei, vicepreşedinta Comisiei Europene, Nelly Kroes, şi-a luat angajamentul ca, anul viitor, să prezinte o propunere care să permită statelor membre şi părţilor interesate să facă în aşa fel ca filmele să poată fi accesibile online. În lipsa digitalizării, cinefilii nu pot vedea aceste pelicule, cu toate că îşi doresc.
Din cauza neadaptării la revoluţia digitală, există riscul ca generaţiile viitoare să nu mai poată accesa arhivele actuale de filme, susţine Comisia Europeană (CE).
Un milion de ore de film păstrate pe role ar putea fi pierdute, pentru că majoritatea instituţiilor care administrează patrimoniul cinematografic european nu s-a adaptat încă la revoluţia digitală şi nu pot păstra filmele în acest format. Comisia Europeană a constatat că generaţiile viitoare ar putea să nu mai acceseze arhivele actuale de filme, aşa