Cezar Munteanu, unul dintre cei mai apreciaţi chefi din România, vorbeşte despre traseul său, de la spălator de vase la bucătar al unor personalităţi ca Nadia Comăneci, Hillary Clinton sau Ion Iliescu.
Cezar Munteanu (39 de ani) şi-a început cariera de chef în bucătăria părinţilor, la Mangalia, pe vremea când abia intra în adolescenţă. De aici până la dineurile pentru şefi de state şi celebrităţi din toată lumea au fost mulţi paşi, care i-au definit şi i-au consolidat statutul. Cezar Munteanu predă astăzi management culinar, este implicat în campanii pentru promovarea unei alimentaţii corecte şi este un susţinător al mişcării slow-food. Recunoaşte însă că visul lui este să aibă, la un moment dat, propriul restaurant.
„Adevărul“: Cum ai petrecut Crăciunul şi care sunt cele mai dragi amintiri legate de această sărbătoare?
Cezar Munteanu: Acasă, la Mangalia, în oraşul meu natal. De fiecare dată petrec Crăciunul alături de familie şi prieteni. Şi de fiecare dată îmi amintesc de tăiatul porcului, mai ales de perioada de dinainte de ’89, când era şi mai mare distracţia. Îmi aduc aminte cât de mult aşteptam împodobitul pomului, obicei pe care l-au preluat şi fetele mele, Bia şi Mădă. Noi suntem trei fraţi, iar când eram mici ne adunam în jurul bradului şi îl impodobeam cu globuri roşii, dar şi cu diverse ornamente făcute din hârtie creponată şi chiar din felii de citrice uscate. Şi nu pot să uit ce se întâmpla în bucătărie: cârnaţi, tobă, caltaboşi... Tata ne dădea tuturor să gustăm, ne spunea ce arome trebuie să aibă preparatele, ce condimente. Mi-e dor... pot să fiu din nou copil?
Care sunt primele tale amintiri culinare?
Mergeam des cu tata la pescuit; pe vremea aceea încă era peşte în Marea Neagră. Eram mic, aveam 7-8 ani şi pescuiam chefal şi stavrid care se transformau în saramuri şi în diverse conserve pentru iarnă. Stăteam lângă mama câ