De Sărbători, adulţii nu scapă ocazia să închine un păhărel. Specialiştii susţin că în perioada Crăciunului şi până pe 7 ianuarie, de Sfântul Ion, românii beau în jur de 40 de milioane de litri de vin. Şi vânzările la carne cresc în această perioadă cu 20% faţă de restul anului. De Sărbători, adulţii nu scapă ocazia să închine un păhărel. Specialiştii susţin că în perioada Crăciunului şi până pe 7 ianuarie, de Sfântul Ion, românii beau în jur de 40 de milioane de litri de vin. Şi vânzările la carne cresc în această perioadă cu 20% faţă de restul anului.
Vânzările de băuturi alcoolice au crescut în decembrie cu 50% faţă de luna noiembrie. În anotimpul rece, băutura preferată a românilor este vinul roşu. De Crăciun şi de Revelion se consumă mai mult alcool decât în preajma Sărbătorilor pascale. În plus, Sărbătorile de iarnă se ţin lanţ până de Sfântul Ion, aşa că cifrele arată că românii beau, de pe 24 decembrie şi până pe 7 ianuarie, între 30 şi 40 de milioane de litri de vin. În noaptea dintre ani, specialiştii în producţia de vinuri spun că oamenii se orientează, în proporţie de 90 %, către şampania sau vinurile spumante autohtone, deoarece sunt mult mai ieftine decât cele franţuzeşti, italieneşti sau spaniole.
Dacă între anii 2005-2007, românii preferau ca înainte de o masă copioasă să consume şi o tărie, de preferabil whisky, acum, din cauza lipsei banilor şi a taxelor mari, mulţi renunţă la această plăcere sau se cinstesc cu un păhărel de ţuică sau palincă. Şi doamnele, din aceleaşi motive financiare, au schimbat digestivele precum ginul sau vermutul cu vişinată făcută în casă.
Pentru că orice român care se respectă trebuie să aibă o masă îmbelşugată, vânzările la carne, în special cea de porc, cresc în decembrie, în medie, cu 20% comparativ cu restul anului. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna decembrie a fiecărui an