Pentru a savura din plin un vin e indicat să îl alegi în funcţie de felul de mâncare pe care îl consumi. Libertatea îţi arată care sunt cele mai potrivite asocieri gastronomice, ca să guşti din plin aromele de sărbătoare. Pentru a savura din plin un vin e indicat să îl alegi în funcţie de felul de mâncare pe care îl consumi. Libertatea îţi arată care sunt cele mai potrivite asocieri gastronomice, ca să guşti din plin aromele de sărbătoare.
Înainte de a deschide o sticlă de vin alb sau roşu trebuie să ştii care este momentul potrivit. Un vin roşu se deschide cu o oră înainte de a fi servit, pentru a facilita procesul de oxidare care îi pune buchetul în valoare. Vinul alb trebuie deschis imediat înainte de a fi turnat în pahare, pentru a nu îşi pierde aroma.
La această categorie există vinuri albe uşoare, medii sau grele. Din prima categorie fac parte vinuri precum: Pinot gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, spumante, Fetească Albă. Se asociază foarte bine cu peşte slab, pui fără sos, fructe de mare, legume la grătar, salate, pizza. Vinurile albe medii sau grele, precum Sauvignon Blanc ţinut în butoi, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, se pot asocia cu peştele gras, cu pui cu sos, carne albă la grătar, melci.
Sfat: serveşte vinurile albe în pahare cu picior tip “lalea”, cu deschidere medie, iar spumantele, în pahare tip “flute”, înalte şi înguste.
Aici există trei categorii de vinuri: uşoare, medii şi grele. Vinurile roşii uşoare, precum Pinot Noir, Novac, merg perfect cu miel, mezeluri uscate, tocături, rasol sau peşte mai gras. Cele medii, cum ar fi Cabernet franc, Merlot, Fetească neagră, anumite soiuri de Pinot Noir, se potrivesc cu pastele cu carne sau sos roşu, cărnurile roşii, brânzeturile maturate, mozzarella, cremă de ciocolată. Vinurile grele - Shiraz, Cabernet Sauvignon, Barolo, merg foarte bine cu antricoatele de vită, brânzet