Investitiile in energia verde au scazut in 2012, pentru prima data in ultima decada.
"Este un lucru neasteptat, avand in vedere cat de mult a crescut acest sector, de la inceputul secolului 21. In plus, in ciuda crizei financiare, investitiile in energie verde au crescut in fiecare an, din 2004 pana in 2011, de la 54 miliarde de dolari, la 280 miliarde de dolari. Capacitatea de productie instalata s-a majorat, de asemenea, de la 50 GW, la 307 GW", scrie Financial Times, care precizeaza ca declinul din acest an al investitiilor este de 10%, fata de 2011.
Potrivit publicatiei citate, situatia a fost cauzata de scaderea interesului in marile piete ale lumii, Europa si SUA, pentru energie regenerabila.
Preturile la combustibilii fosili s-au prabusit in UE, care are un sistem de comercializare a drepturilor de a emite noxe, ceea ce a eliminat nevoia de a investi in sectorul verde. In plus, exploatarile de gaze de sist au condus la ieftinirea masiva a gazelor naturale in SUA.
De asemenea, la regresul energiei verzi au mai contribuit si falimentele unor companii, cum ar fi producatorului american de baterii A123 Systems si problemele de la retele, care au incetinit cresterea in China.
Insa nu exista motive de ingrijorare, conform FT, deoarece tari emergente precum cele din America de Sud si Orientul Mijlociu vor investi din ce in ce mai mult in energie verde, in timp ce Japonia renunta treptat la cea atomica si se reorienteaza spre cea regenerabila.
De altfel, echipamentele s-au ieftinit in ultima perioada, astfel ca va fi mai usor sa faci investitii in acest domeniu. De exemplu, pretul modulelor solare s-a redus cu 75% in ultimii patru ani, iar cel al turbinelor eoliene a scazut cu 25% in ultimii trei ani.
Un alt avantaj eszte acela ca multe tari au stabilite o tinta pentru productia de ene