Vezi Au mai ramas doar cateva zile pana la Revelion iar bucataresele incep sa pregateasca lista cu bucate pentru masa de Anul Nou. Sarmalele, ciorba de burta sau friptura sunt doar cateva dintre optiunile pentru festinul dintre ani. Fie ca aleg un meniu traditional, fie ca vor isi impresioneze musafirii cu preparate mai aparte, bucataresele trebuie sa tina cont de cateva sfaturi importante.
O traditie romaneasca spune ca in noaptea Revelionului nu e bine sa se consume carne de pasare, cu exceptia celei de curcan. Explicatia vine de la faptul ca inaripatele au obiceiul de a scurma pamantul iar batranii considerau ca aduc nenoroc celor care le mananca in primele ore ale noului an.
„ In zona noastra, se spune ca nu e bine sa mancam in ziua de Anul Nou carne de pasare, pentru ca pasarea este un animal care scurma, deci vom regresa si noi, vom merge inapoi. Carnea de porc ne va duce numai inainte, pentru ca si porcul atunci cand scurma merge inainte. Totodata, si carnea de curcan este permisa, pentru ca este singura pasare care nu scurma, ci incearca tot timpul sa zboare, sa se inalte, deci, si noi ne vom inalta”, a explicat traditia etnograful Janeta Ciocan.
Cand vine vorba de masa de Revelion, maestrul bucatar Antonio Passarelli aduce in discutie un obicei intalnit la italieni, dar care ar prinde bine sa fie imprumutat si de romani. El recomanda sa lasam de-o parte mancarurile grase si sa preparam o ciorba de linte. Leguma nu numai ca e ieftina, dar e si foarte sanatoasa, fiind o sursa de fibre, fier, potasiu si de proteine iar italienii considera ca aduce noroc celor care o consuma.
“In noaptea de Revelion, va ridicati in picioare iar persoana cea mai draga in familie, care ar putea fi mama, bunica, soacra, trebuie sa puna in palma voastra o lingura mare de linte, care inseamna banii multi. Cu cat reusiti sa tineti in pal