Scris de Alin Gherasim - ARAD. Primele zăpezi care s-au aşternut peste judeţul nostru s-au topit, dar au lăsat în urma lor pagube importante, în special în ceea ce priveşte drumurile. Fisuri, gropi, dar şi adevărate cratere şi-au făcut loc după topirea zăpezii şi a gheţurilor.
Administratorul judeţului Arad, Cristian Drăgan, a declarat că marea majoritate a drumurilor judeţene au fost afectate, iar reparaţiile vor fi efectuate doar prin primăvară. „Cam toate drumurile judeţene au fost afectate de procesul îngheţ-dezgheţ, dar şi de materialele antiderapante împrăştiate pe şosea. Sarea plus apa este cea mai proastă combinaţie pentru asfalt”, ne-a spus Drăgan.
Acesta a subliniat că drumurile care au fost modernizate nu au avut de suferit, doar cele care sunt vechi şi pe care nu s-a intervenit în ultimii ani decât pentru reparaţii, nu pentru lucrări importante, cum ar fi straturi noi de asfalt sau măcar şlam (un strat subţire de bitum turnat peste stratul vechi).
Când a venit vorba despre reparaţii pe drumurile distruse, administratorul judeţului ne-a anunţat că numai în primăvară se va putea interveni. „Contractele multianuale pentru întreţinerea drumurilor sunt semnate, iar în primăvară, imediat ce timpul ne-o va permite, vom interveni pentru efectuarea reparaţiilor. Până atunci, îi rugăm pe şoferi să conducă prudent şi ne cerem scuze pentru această situaţie”, a încheiat Cristian Drăgan.
Mai bine pe naţionale
Nici şoselele naţionale nu arată mai bine decât cele judeţene. Gropi uriaşe s-au format pe partea carosabilă în urma zăpezii, a îngheţului şi a materialelor antiderapante. Iar cel mai afectat drum este DN 7 Nădlac-Arad-Deva, unul dintre cele mai intens circulate drumuri din ţară.
Ioan Balint, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Arad, ne-a anunţat că „imediat după dezgheţ echipe ale firmei cu care avem contract de întreţinere s-au dep