Proteste violente, doua Guverne inlaturate, referendum pentru demiterea presedintelui, interventii ale oficialilor europeni, un premier acuzat de plagiat, un fost premier arestat si sinucigas, privatizarea mediatica a Oltchim sunt principalele repere ale anului politic 2012. Dupa mineriadele si criza politica din anii 90, 2012 care este la final a fost de departe cel mai dur si controversat an al Romaniei democratice.
Anul 2012 a debutat furtunos cu manifestati de strada are au dus la demisia Guvernului Boc. Dezbaterea reformei in sanatatii a creat un conflict public intre presedinte Traian Basescu si secretarul de stat Raed Arafat care a escaladat cu demisia celui din urma.
Legea sanatati, Arafat si protestele de strada
9 ianuarie Traian Basescu a atacat dur pozitiile publice exprimate de doctorul Raed Arafat asupra Legii Sanatatii si a sugerat ca acesta ar trebui sa-si dea demisia, daca va continua sa critice acest proiect. Presedintele a intervenit telefonic la o emisiune la Realitatea TV in care era invitat Raed Arafat si i-a reprosat acestuia ca ar crea o "psihoza publica". "Nu e o lupta personala, maine pot sa gasesc un loc si sa ma duc imediat, si cu plata si cu salariul mai bun", a raspuns Arafat.
10 ianuarie Raed Arafat si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.
12 ianuarie Manifestari de solidaritate cu Raed Arafat in Brasov, Timisoara, Sibiu si Bacau
13 ianuarie Raed Arafat a facut apel la oameni sa nu mai iasa in strada si sa nu se lase manipulati politic prin diverse anunturi pe internet sau alte mijloace intrucat actiunile pot degenera si afecta ideile fata de proiectul Legii sanatatii. Daca la inceput demonstrantii cereau doar revenirea lui Arafat, in cateva zile s-a ajuns la solicitarea demisiei lui Traian Basescu si a premierului Emil Boc. Arafat: "