Romaniase afla pe locul al treilea in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza. Dupa cum arata statisticile Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucuresti, Romania a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta dupa ce in 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 in privinta procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi, afirma lector dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie.
Specialistii pun ascensiunea nefericita a tarii noastre in topul european al supraponderalilor in special pe seama trecerii primei "generatii fast-food" de dupa '90 in randul adultilor.
Statistica Institutului "C.I. Parhon" arata ca 30% dintre romance sunt supraponderale si ca 20% dintre barbati au o greutate peste normal. Si la capitolul obezitate infantila cifrele sunt ingrijoratoare, 40% dintre copii fiind obezi.
"Din pacate, majoritatea celor care au probleme cu greutatea isi doresc sa scape de surplusul ponderal peste noapte si refuza sa inteleaga ca asa ceva nu este posibil. Asa se explica faptul ca peste 80% dintre cei care mi se adreseaza au urmat cel putin o dieta de infometare, au slabit si au crescut apoi in greutate mai mult decat la inceputul dietei", a spus Lygia Alexandrescu.
Pentru ca in aceasta perioada foarte multe persoane tin dieta, e foarte important sa se evite cateva greseli alimentare. Cele mai importante dintre acestea sunt: nerabdarea si obiectivele nerealiste.
Studiile arata ca persoanele care slabesc intr-o perioada suficient de lunga se mentin mai bine la greutatea normala. Un ritm de scadere ponderala sanatos este cuprins intre o jumatate de kilogram si un kilogram pe saptamana.
Greseli frecvente
O alta greseala este absenta micului dejun, in conditiile in care consumarea zilnica a unui mic dejun copios este esentiala pentru furnizarea ener