Coadă de peste 100 de persoane, vineri dimineața, la ghișeele Serviciului de Înmatriculări din Alba Iulia unde se depun actele pentru înmatricularea autoturismelor.
Vineri a fost ultima zi în care românii și-au mai putut înmatricula autoturisme fără a plăti taxa de primă înmatriculare. De la 1 ianuarie, toţi posesorii de maşini care nu au plătit o taxă de primă înmatriculare sau de poluare, fie că maşina este cumpărată din România sau este adusă din străinătate, vor plăti o taxă la prima vânzare a autovehiculului.
Până acum, taxa auto era plătită doar pentru autovehiculele înmatriculate în străinătate, care erau aduse pentru a fi înscrise în circulaţie în România. Ministerul Mediului va definitiva în aceste zile o formulă de calcul pentru noua taxă auto, astfel ca în prima şedinţă de Guvern, de pe 4 ianuarie 2013, premierul Victor Ponta să aibă în faţă o primă variantă a noii legi. Până acum niciun oficial din guvern nu a putut preciza cum calculată va fi noua taxă.
Biroul de înmatriculări din Alba Iulia Piata Iuliu Maniu 14, Alba Iulia, jud. Alba , Telefon: + 40 (258) 810235 , Ghișeul 3 și 4 a fost deschis, vineri, doar până la ora 13.00.
“A fost suspendatã taxa până la 31 decembrie, iar pe 3 ianuarie – practic pe 1 şi pe 2 bănuiesc că nu înmatriculează nimeni nicio maşină – pe 3 ianuarie doamna Plumb îmi aduce noua formă a taxei, care nu e o taxă de primă înmatriculare, ci taxă de mediu care se referă în principal la modul în care o maşină, un autoturism, poluează sau nu; o taxă de mediu exact în sensul a ceea ce discutasem cu Comisia Europeană. Partea proastă este însă că anul acesta, 2012, iar s-au dublat înmatriculările de maşini poluante aduse din străinătate, ceea ce nu e totuşi ideea pentru care facem o taxă de mediu”, a spus Ponta la RTV potrivit de Mediafax.
În prezent, pe Legea 9/2012, înmatricularea unei maşini cu motor