Chiar dacă au primit aviz negativ din partea procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, i-a transmis lui Traian Băsescu propunerile sale pentru şefia Parchetului General şi a DNA: Tiberiu Niţu, respectiv Ioan Irimie.
1 /.
Pentru a-şi justifica opţiunea, Pivniceru a încercat să explice ştiinţific faptul că alegerea a fost una corectă, în timp ce interviul de la CSM a fost superficial. În acest sens, Pivniceru a dat publicităţii 40 de pagini de analiză comparativă a celor două interviuri la care au fost supuşi candidaţii pentru cele două funcţii.
După cum era de aşteptat, concluziile raportului arată că interviul organizat la minister a fost aproape perfect, în timp ce testarea de la CSM a fost tendenţioasă. Astfel, întrebările procurorilor din CSM au avut menirea de a-i intimida pe cei doi candidaţi, în timp ce întrevederea de la minister s-a ţinut într-o „atmosferă deschisă şi destinsă”.
Dacă la CSM s-a folosit un „ton inchizitorial” în timpul examenului, la minister s-a „menţinut un uşor ton de conversaţie”.
Pe 22 noiembrie a avut loc la CSM testul oral pentru cele mai importante două posturi de procuror şef. Cu 5 voturi la 1, propunerile Monei Pivniceru, Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, au primit aviz negativ. Atunci, fostul şef al DNA, Daniel Morar, îl întreba pe Niţu: „Daţi-mi un motiv pentru care dumneavoastră meritaţi să fiţi procuror general, ceva remarcabil făcut de dumneavoastră. Ce dosare importante aţi făcut?”. Întrebarea a rămas fără răspuns. „Ce rezultate aţi avut ca şef al Secţiei de Urmărire Penală? „Zero”, preciza Morar în locul lui Niţu.
Ioan Irimie a fost luat la chestionat de acelaşi Daniel Morar. „Când faci patru rechizitorii în trei ani, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii. Cum ar arăta statistica DNA pe acest an, cu oameni care au lucrat în ritmul domnului Irimi