Statele Unite ale Americii si-au ales, in 2012, presedintele. In cursa s-au inclestat doi "grei" ai politicii americane, presedintele Barack Obama, democrat, si Mitt Romney, fost guvernator, republican.
Cele cateva luni de campanie au costat nici mai mult nici mai putin de 6 miliarde de dolari, bani cheltuiti cu generozitate, de ambele parti, pe campanii la Tv, online (mai putin) si alte achizitii mai putin vizibile.
Inca de la inceputul campaniei, dupa ce ambii candidati au fost nominalizati de partidele lor pentru cursa la Casa Alba, a devenit limpede pentru toata lumea ca alegerile din 2012 vor fi un referendum pe marginea performantei din primul mandat al presedintelui Barack Obama.
Cei care au urmarit cursa pentru prezidentiale au remarcat cu surpriza ca republicanul Mitt Romney a avut, pe tot parcursul campaniei, un procent ridicat in sondaje, de multe ori nerealist de mare comparativ cu carisma si performantele sale. Observatorii cred ca aceasta a fost de fapt o reactie a electoratului, maniat de candidatul democrat, care in patru ani de zile la Casa Alba nu a reusit sa revigoreze rapid economia.
Alegeri in SUA: Cum functioneaza masinaria de campanie pentru Obama - Corespondenta din SUA
Cu toate ca electoratul american a recunoscut ca in 2012 s-a desfasurat cea mai murdara campanie din ultimii ani, loviturile suferite de ambii candidati nu au fost de natura sa le spulbere definitiv sansele la Casa Alba, asa ca, pana in ultima clipa, a fost imposibil de prezis cine va castiga.
Alegeri in SUA: In Chicago se voteaza masiv pentru Obama - Corespondenta din SUA
Pe de o parte, Mitt Romney si-a dat singur autogol, lasandu-se inregistrat in timp ce le spunea unor donatori bogati ca 47% dintre americani, votantii lui Obama, sunt lenesi care asteapta ajutor de la stat. De cealalta parte, Ba