Uite inventiile alimentare care nu au avut o reteta initiala. Au ajuns pe masa noastra din intamplare in urma unor experimente sau nereusite in bucatarie.
Biscuitii cu bucatele de ciocolata
In America sunt numiti cookies si sunt inventia lui Ruth Wakefield, proprietara unui motel numit Toll House Inn. Pentru ca a ramas fara ciocolata pentru copt, ea a folosit ciocolata normala rupta in bucati mici pentru a face biscuiti. Surpriza atunci cand i-a scos din cuptor a fost mare. In loc sa aiba niste biscuiti din ciocolata, avea niste biscuiti cu bucatele de ciocolata prin ei. Se intampla in 1930 si de atunci reteta lor a cucerit America si producatorii de dulciuri.
Chipsurile din cartofi
Au fost create in 1853 de George Crum, bucatarul localului Carey Moon Lake House din Saratoga Springs, Statele Unite. Nu intentiona sa pregateasca niste cartofi prajiti feliati atat de subtiri. Un client i-a trimis, insa, de mai multe ori inapoi la bucatarie farfuria cu cartofi prajiti pe motiv ca nu sunt suficient de crocanti. Bucatarul si-a pierdut rabdarea, asa ca a feliat cartofii extrem de subtire si i-a prajit pana cand au devenit tari ca piatra. Spre surpriza lui clientul nemultumit a mai cerut o portie.
Inghetata pe bat
A aparut intr-o noapte geroasa de iarna in 1905. Frank Epperson, un pusti de 11 ani si-a lasat echipamentul in care incerca sa faca suc pe veranda casei sale din San Francisco. Dimineata a observat ca batul cu care amesteca pentru dizolvarea prafurilor colorate in apa a inghetat bocna in recipient. A cerut un patent pentru inventia lui in 1924 si a numit-o „popsicle” la rugamintea copiilor sai.
Cornetul de inghetata
Un patiser sirian a venit cu ideea cornetului in 1904. La un targ din St. Louis, SUA, Ernest Hamwi a incercat sa-si ajute un coleg vanzator de inghetata, care nu avea su