Mii de suceveni au venit ieri în centrul municipiului pentru a se bucura din nou de frumuseţea, bogăţia şi diversitatea obiceiurilor de iarnă în Bucovina. Parada anuală a obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou pe care Suceava o organizează în fiecare an în ziua de 27 decembrie a adunat de această dată un public şi mai numeros parcă. Gazdele din primele rânduri ale spectacolului au fost, bineînţeles, oficialităţile judeţene şi locale sucevene, dar beneficiarii direcţi au fost toţi locuitorii oraşului, printre care s-au strecurat, atrase de eveniment, şi câteva zeci de persoane din judeţe vecine.
30 de cete, 30 de poveşti
Grupurile de colindători, urători, dansatori, mascaţi, muzicanţi, grupuri profesioniste sau de amatori, s-au reunit anul acesta în preajma magazinului Bucovina şi au pornit în şir spre centrul oraşului sub ochii mulţimii care a „căptuşit” practic trotuarele ca să le poată admira.
Iar priveliştea a fost fascinantă pentru cei care au privit pentru prima dată şirurile de oameni din localităţile judeţului veniţi să reamintească orăşenilor de unde se trag şi ce tradiţii de iarnă minunate poartă fiecare în genă, în familii, în istorie.
Pentru cei obişnuiţi să privească parada în fiecare an, desfăşurarea de ritm, culoare, costume şi dans a fost o nouă surpriză emoţionantă.
Circa 30 de grupuri de urători şi colindători, printre care şi câteva din judeţele Iaşi şi Piatra Neamţ, s-au desfăşurat ieri sub privirile încântate ale trecătorilor.
Ajunse în centru, spectacolul a continuat pe scena special amenajată, dar şi mult înainte ca grupurile să urce pe ea. Fiecare ceată se „încălzea” mai întâi direct în stradă, printre oamenii simpli care s-au bucurat astfel de momente speciale. Despre aceste momente iniţiaţii în datinile populare ar putea vorbi ore în şir, Bucovina fiind, probabil, zona din ţară unde s-au păstr