Scris de Monica Ardelean - ARAD. Avem strategie și tot nu merge. Turismul e greu de urnit. Puțini vizitatori se cazează prin județ și majoritate sunt în interes de serviciu, afaceri sau tranzit.
Prea puțini vin special de dragul frumușeților locale. Statistica spune că cel mai mare procent de utilizare a locurilor de cazare din primele zece luni ale anului a ajuns abia puțin peste 25% iar cel mai mic, înregistrat în luna aprilie a fost de 9,3 %. Iar cei care au ales să înnopteze în Arad au preferat hotelurile, media fiind de circa 25.000 de vizitatori, locul doi în preferințe, la mare distanță, au fost alese pensiunile turistice (în jur de 4000 de vizitatori lunar) și mai apoi pensiunile agroturistice (cam la 1000 de vizitatori). Cel mai puțin căutate au fost motelurile, cabanele și vilele turistice.Ce e de văzut prin Arad
Ce ne avantajează ca și județ sunt poziția geografică, resursele de apă geotermală, oferta culturală bogată, frumusețea peisajelor și ar mai fi câteva puncte forte, spun cei care au realizat strategia turistică a județului, afișată pe site-ul CJA. Din păcate însă se ajunge greu în asemenea locuri și nici nu le promovăm suficient pentru ca cei care trec dintr-o întâmplare prin Arad să revină pentru a le vedea. Pe primul loc la capitolul puncte slabe sunt: drumurile nemodernizate şi infrastructură edilitară insuficientă în zonele agroturistice (reţele de apă, canalizare şi telefonie, staţii de epurare), amenajare peisageră deficitară, calitate precară a serviciilor turistice, lipsa spaţiilor de agrement în zonele împădurite, ofertă restrânsă pentru agrement și promovare insuficientă a resurselor şi posibilităţilor de servicii turistice. Și din păcate în zonele declarate cu potențial turistic și capacitatea de cazare este scăzută, uneori chiar inexistentă.
Rămânem un județ de tranzit cu turiști de ocazie și fără prea mari încasări la ca