În urmă cu mai bine de 20 de ani, Sărbătorile de Iarnă aveau o cu totul altă semnificație. Moș Crăciunul de acum era Moș Gerilă, mirosul de brad mai puternic și bucuria reîntregirii familiei mai mare. Odată cu trecerea anilor, farmecul sărbătorilor s-a pierdut în negura timpului, petrecerile de fiţe și dezmățul luând locul tradițiilor.
Apelând la memorie și la amintiri, tinerii spun că vremuri ca cele de acum 20 de ani nu vor mai prinde. Tradiția era păstrată cu sfințenie. Bucuria reîntâlnirii cu cei dragi nu poate fi descrisă în cuvinte. La fel și emoțiile celor mici în așteptarea Moșului. Împodobirea bradului era un adevărat ritual. Părinții pregăteau pomul pentru ca cei mici să-l poată aștepta pe Moș cum se cuvine. Podoabele și globurile erau așezate fiecare la locul său cu multă migală. Cei mici se duceau la culcare cu gândul că, atunci când se vor trezi, sub pomul de Crăciun vor găsi cadourile lăsate de Moș.
„Înainte de ’89, Sărbătorile de Iarnă erau mai liniştite, fără prea multe tentaţii. Atunci, familia era pe primul loc. Acum, tinerii preferă mai mult cluburile şi discotecile, uitând poate semnificaţia acestor sărbători. Emisiunile de la TV erau o încântare, acum sunt o destrăbălare. Nu sunt nici pe departe nostalgic după vremurile comuniste, dar trebuie să ne clarificăm sistemul de valori şi să nu mai permitem atâta impostură în vieţile noastre“, a spus Mircea, un tânăr antreprenor în vârstă de 33 de ani. Andrei, un tânăr de 28 de ani își amintește cum l-a deconspirat pe Moș Crăciun. „Aveam vreo patru ani și acum îmi amintesc momentul în care mi-am dat seama că Moș Crăciun era un prieten de familie. Eram cam timid și când m-am așezat în brațele Moșului am văzut că mâinile lui erau negre. Nu așa era în poveștile alor mei. Atunci am avut o mare dezamăgire, dar nu a uitat să vină în fiecare an la mine, de atunci“, povestește Andrei.
B